I. Garai Lovasnap 2006 június 18


Nyúl Zoltán világbajnok

Nagy izgalommal vártam ( és szerintem az egész község ) június 18-át, hiszen olyan nagyszabású rendezvényre került sor ezen a napon Garán, amilyen még nem volt a községben. Ketttesfogathajtó Bajnoki futamra került sor délelőtt a Bácska, délután a Gara Kupáért. 18-án reggel égzengésre és az eső kopogására ébredtem és nagyon féltem, hogy az időjárás tönkreteszi ezt a nagyszabású rendezvényt, de látva a sok ember munkáját, akik nap, mint nap azon fáradoztak, hogy egy színvonalas eseményt szervezzenek az emberek szórakoztatására, megkegyelmezett, és egész nap tűzött a nap. Magában a fogathajtás is sok embert vonzott a környező településekről: Bajáról, Vaskútról, Csátaljáról, Bátmonostorról, Hercegszántóról, Nagybaracskáról, Dávodról, Mélykútról, Kecelről, és még sokáig sorolhatnám, de a lovas sportot nem kedvelő embereknek is rengeteg látnivalót szerveztek a rendezők. Volt kisállatbemutató, ahol szebbnél-szebb galambokat csodálhattak meg a látogatók, az Innova-Agro kft mezőgazdasági gépbemutatójánál is folyamatosan cserélődtek az érdeklődők. Az autó iránt érdeklődőkről, pedig a Skoda-Seat autóbemutató gondoskodott. A szomjúság csillapításáról a finomabbnál - finomabb borokat -kóstolóval egybekötve- bemutató Sümegi borászat gondoskodott. Az éhség elűzéséről pedig a Pannon kft kecskesajt és túró kóstolója, valamint a Miháli hústermék kóstolója gondoskodott. Nagyon finom volt a füstölt kecskesajt, aminek az ízét még most is a számban érzem. A gyermekek pedig folyamatosan rohamozták a felfújható gumi várat. Itt is mindig kint volt a megtelt tábla.


Varga János és Gránási Csaba

És aki még mindig nem talált magának megfelelő kikapcsolódást, annak tartottak bemutatót az Agility kutya kiképző klub tagjai, a bajai Lovas Klub jóvoltából pedig a lovaglás első lépéseit is ellehetett sajátítani. Csibi János póni fogata folyamatosan szállította az érdeklődőket a Garai Falumúzeum megtekintésére. Üres járata nem volt a nap folyamán. Aki pedig nem érezte biztonságban magát, az az Aegon Biztosítónál ismerkedhetett meg a biztosítás formáival. A nap folyamán szerény számításaim szerint, több mint 700 autó és 3000 látogató fordult meg a sportpályán. Délelőtt 10 és 12 óra között rendezték meg a Bácska Kupát, melyen 22 kettesfogat és 24 hajtó állt rajthoz. A verseny nagy izgalmakat hozott, hiszen sokan ejtettek verőhibát. Nagyon szorítottunk a garai hajtókért, de sajnos nem szurkoltunk eléggé, mert Vincze Tibort és Vuity Jánost pályatévesztésért kizárták a versenyből. Ekkor már csak Varga Jánosért szoríthattunk. A nézők a sok fogat után már érezték, hogy milyen tempóval kell hibátlant hajtani, hogy valaki bekerüljön az összevetésbe. Sajnos Jani Baba és Rigó nevű lovaival nagyon lassan kezdett. A nézők biztatására nagyobb tempót diktálva hibátlant hajtott, de a 190 másodperces szintidőt 3 másodperccel túllépve nem került a legjobbak közé, és a 10. helyen végzett. I.helyezett: Sziráczki János II. helyezett: Vinkó Gábor III.helyezett: Reusz István


Fogathajtás és a box

A Gara Kupa előtt bemutatót tartott Nyúl Zoltán négyesfogathajtó világbajnok, Seiben Zsolt kettesfogathajtó ezüstérmes és Csibi János póni fogatával. Nyúl Zoltán négyesfogatát nagy ovációval és tapssal fogadta a közönség. Lenyűgöző volt látni a négy gyönyörű lovat, ahogy szinte egyszerre lépnek, mozognak, és ahogyan engedelmeskednek hajtójuknak. Közben Seiben Zsolt fogatán feltűnt egy szőke hölgy, Dr Csábi Bettina profi boksz világbajnokunk. 2-3 kör után átvette a gyeplőt Seiben Zsolttól és most nem ellenfelét a ringben, hanem a lovakat irányította, nagy hozzáértéssel. Menetközben berobogott Csibi János póni fogata és bemutatta milyen ügyesek ezek a pici lovak a pályán. Az ebédről közben elfeledkeztem olyan jó volt a rendezvény. És már kezdődött a Gara Kupa. Rekord nevezés érkezett jelentett be a versenybíró. Ennyi hajtó még nem nevezett egy községi versenyen, 37 versenyző jelent meg a sorsoláson. A pálya átrendezése aratott némi bizonytalanságot a hajtókban, hiszen pályatévesztés miatt 6 versenyzőt kizártak.


Varga Dalma Babával és Rigóval

Sajnos két garai versenyző is köztük volt. Elég kacifántos volt a pálya, mert sűrűn hullottak a sejbáról a labdák. Varga Jani azonban most kitett magáért, hiszen jó tempóban hibátlant hajtott és bekerült az összevetésbe. Lánya Dalma, kistermete ellenére szépen irányította a nagy, erős lovakat, azonban a kezdeti tévesztés miatt sok időt vesztett, így a 28. helyen végzett. Újoncunk a fiatal Hasztentaufel János verőhibái miatt a 30. lett. És jött az összevetés nagy izgalma. Itt már nagyon keményen kellett hajtani, ha valaki a dobogón szeretett volna végezni. Vágó István nagyon jó hajtással feladta a leckét a többieknek, nagy időt ment 1 perc 26 másodpercet. A nézők megállapították, ezt csak végig vágtázva lehet megverni. Varga Jani megcáfolt bennünket. A délelőtti álmos kezdés helyett, megtáltosodva, sokszor vágtázva vette a kapukat. Látszott jó ideje lesz. Biztattuk is rendesen, azonban az utolsó előtti akadálynál elfékezte magát és egy sejbát borított. Ezzel a verőhibával a 2. hely helyett az 5. helyen végzett. Jó hajtásáért a nézők nagy tapssal köszöntötték. I.helyezett: Vágó István II.helyezett: Opóczki László III.helyezett: Vinkó Csaba IV.helyezett Grizák Zoltán V.helyezett: Varga János. A nagysikerű rendezvény fénypontja az eredményhirdetés utáni zenére a fogatok által végrehajtott lovas karusszel volt. Gyönyörű látványt volt a keringőre nyolcasokat és egyéb figurákat bemutató fogatok. A közönség végig tapsolta a záró ünnepséget. Olyan rendezvényen vettünk részt, amit nem fogunk soha elfelejteni. Le a kalappal a RENDEZŐK előtt, hogy felmerték vállalni a szervezést, és hogy egy ilyen magasszinvonalú rendezvényt teremtettek nekünk. Köszönet a támogatóknak, akik megmutatták, hogy összefogással nemes célért hajlandók áldozni és segítséget nyújtani. 2007-ben is fogjunk össze GARAIAK, hogy ismét megrendezhessék a fogathajtó versenyt!!! A nézők így távoztak: JÖVŐRE MEGINT UGYANITT!!!